Tijger3 » Specials » Buitenaards leven

De zoektocht naar buitenaards leven

De zoektocht naar buitenaards leven Voor de zoektocht naar buitenaards leven onderzoeken wetenschappers zowel de planeten die binnen ons zonnestelsel bevinden als hemellichamen die zich elders in het heelal bevinden. Als hulpmiddel worden er diverse soorten telescopen gebruikt. Onderzoekers hopen door middel van verschillende metingen een biologische blauwdruk te kunnen vinden. Hiermee zou bewezen kunnen worden dat wij als mensheid niet alleen zijn in dit heelal.

Buitenaards leven


Exoplaneten binnen de leefbare zone

Wetenschappers onderzoeken voor de zoektocht naar buitenaards leven zowel planeten binnen ons zonnestelsel als planeten buiten ons zonnestelsel. Planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden worden 'exoplaneten' genoemd. De kans dat er op een exoplaneet buitenaards leven leeft wordt vergroot wanneer de exoplaneet zich in het midden van de leefbare zone van een ster bevindt. Dit is een gebied rondom een ster waarbij een exoplaneet vloeibaar water aan het oppervlakte zou kunnen hebben. Dit is namelijk het gebied waarbij de temperatuur tussen de 0 en 100 graden ligt.

Panspermie

Een hypothese genaamd 'panspermie' beschrijft hoe buitenaards leven zich eventueel in het heelal kan verspreiden. Hierbij worden meteorieten als 'vervoersmiddel' gebruikt, waarbij het genetisch materiaal wordt verspreid.

(Exo)manen en overige hemellichamen

Wetenschappers hebben ontdekt dat er op hemellichamen zoals manen, oceanen kunnen voorkomen. Ook binnen ons zonnestelsel zijn er ontdekkingen gedaan die wijzen op het bestaan van grote hoeveelheden water en/of ijs op diverse manen en planeten. Op Pluto heeft men bijvoorbeeld gletsjers ontdekt. Hiernaast bestaat er een hypothese over het bestaan van de Oortwolk. De Oortwolk herbergt mogelijk allerlei astronomische objecten die nog ontdekt kunnen worden.

Telescopen

Door middel van telescopen kunnen wetenschappers onderzoek doen naar de omstandigheden van exoplaneten. Door middel van metingen en berekeningen die uitgevoerd worden kan er bepaald worden of de desbetreffende planeet mogelijk een dampkring heeft en of het mogelijk een oceaan herbergt. Wetenschappers hopen door middel van telescopen zoals de European Extreme Large Telescope de chemische samenstelling van exoplaneten te kunnen onderzoeken. Hiermee hopen zij uiteindelijk buitenaards leven te kunnen ontdekken.
De bijzondere gletsjers van Pluto

De bijzondere gletsjers van Pluto

Wetenschappers hebben in 2015 onverwachts een grote ontdekking gedaan. De dwergplaneet genaamd Pluto blijkt een blauwe lucht en ijswater te bevatten. Dit staat lijnrecht tegenover het oude beeld dat m…
De Extremely Large Telescope (ELT): mega-telescoop in Chili

De Extremely Large Telescope (ELT): mega-telescoop in Chili

Wetenschappers willen in 2025 met behulp van een mega-telescoop de ruimte onderzoeken. Dit geeft onderzoekers de mogelijkheid om op een ongekende schaal de ruimte te verkennen. De Extremely Large Tele…
De Oortwolk, een hypothetische wolk rondom het zonnestelsel

De Oortwolk, een hypothetische wolk rondom het zonnestelsel

De Oortwolk is een hypothese die door de astronoom Jan Hendrik Oort bedacht is. Er zijn door de jaren heen steeds meer aanwijzingen gevonden van het bestaan van zo'n wolk. Wetenschappers vermoeden dat…
De verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermie

De verspreiding van buitenaards leven vanwege panspermie

"Panspermie" is een hypothese over de verspreiding van leven in het heelal. Dit zou gebeuren door middel van meteorieten. Op deze bijzondere wijze zou het leven op aarde mogelijk ontstaan kunnen zijn.…
Leefbare zones met kans op buitenaards leven

Leefbare zones met kans op buitenaards leven

De "Goldilocks zone" is een bepaald gebied in de ruimte waar leven mogelijk is. De grootte van deze zone is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid warmte dat van zijn moederster vandaan komt. Mog…
Gepubliceerd door Tijger3 op 30-08-2019, laatst gewijzigd op 02-09-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties