Bijzondere diersoorten die in de prehistorie voorkwamen
De prehistorie staat ook wel bekend als de 'oertijd'. Dit is een periode uit het verre verleden waarbij de wereld er geheel anders uit zag dan vandaag de dag. Een hoog aantal van deze diersoorten waren groter dan hedendaagse diersoorten.
Prehistorische dieren
De eerste dinosaurussen leken veel op hagedissen
De periode waarin dinosaurussen leefden was meer dan zo'n 65 miljoen jaar geleden. De eerste dinosaurussen ontstonden echter al 230 miljoen jaar geleden. Deze reptielen kregen de mogelijkheid om meer rechtop te lopen ten opzichte van de hagedissen die in dezelfde tijd leefden (de zogenaamde 'Archosaurussen'). Omdat hier wel miljoenen jaren overheen ging en er diverse soorten waren, hebben wetenschappers moeite om een duidelijke scheidingslijn te vinden.
Tijdperken
De tijdperk waarin dinosaurussen steeds meer begonnen te lopen staat bekend als het Trias-tijdperk. Hierna kwam het Jura- en Krijt tijdperk. De dinosaurussen die in deze tijd leefden waren een stuk groter dan de eerste dinosaurussoorten.
Er bestaat een link tussen dinosaurussen en hedendaagse vogels
Onderzoekers hebben meerdere overeenkomsten ontdekt met hedendaagse vogels. Ongeboren kuikens blijken een aantal eigenschappen te hebben van prehistorische dinosaurussen. Hun klauwen lijken meer op die van een dinosaurus en ze lijken een lange staart te ontwikkelen. Door specifieke genen aan- of uit te zetten kunnen wetenschappers ervoor zorgen dat de kuikens deze eigenschappen na hun geboorte blijven behouden. Door deze genetische manipulatie lijken de kippen meer op een dinosaurus. In de praktijk hebben wetenschappers al de mogelijkheid om kippen met tanden te creëren.
Na het Krijttijdperk hadden zoogdieren de mogelijkheid gekregen om zich verder te ontwikkelen
Nadat de enorme dinosaurussen waren uitgestorven hadden zoogdieren meer ruimte gekregen. Hierdoor konden er allerlei grote diersoorten ontstaan zoals de mammoet, sabeltandtijger en paraceratherium.
Prehistorische zoogdieren
De paraceratherium kon een indrukwekkende hoogte bereiken van wel acht meter. De verschillende mammoetsoorten waren echter wat kleiner. Zij hadden enorme slagtanden en een dikke vacht om ijstijden te kunnen overleven. De sabeltandtijgers hebben het langst bestaan van deze twee diersoorten en kwamen 42 miljoen jaar geleden al voor.